Blog

Hurvajzovo narozeniny – Sokolovna Košťany 15.1.2010

Hurvajzovo narozky – Sokolovna Košťany 15.1.2010

Na začátku všeho byl impuls naplánovat fotbalové utkání s Kabátovic 11 pro tento rok a promyslet využití nových speciálně pro fanklub navržených dresů.
Hrubý nástřel několika soustředění a možných utkání byl zpracován, zbývalo chopit se iniciativy a zavolat kompetentní osobě, kterou je například Entý. Doslova, vyrazit z něj nějaký přibližný termín.
Osudný pátek se Evita rozhodla a vytočila známé číslo. Na druhé straně se ozval příjemný hlas: ,,Holky přijeďte, Hurvajz slaví dnes narozeniny v Sokolovně, probereme to“. S těmito slovy předal telefon samotnému mistrovi. Nebyl čas něco řešit, osobního pozvání od pana Hurčíka nešlo odmítnout. Hlavně nezapomenout nic, co potřebujeme vyřídit. Rozhodně musíme zkusit druhý pokus o získání odpovědí na otázky fanklubáků nebo jej alespoň přesvědčit o přeložení původního rozhovoru z klínového písma do češtiny. Nevěděly jsme, že jde o nadlidský výkon.
Další věc, dárek. Last minute něco vymyslet chce spoustu improvizace. Evita: ,,vytáhni z domácích zásob láhev slivovice, já tady mám tabulku z dob hluboké totality ,,Nemluvte za jízdy se strojníkem“ (Hurvajz je totiž vyučený strojník, jak víme), no a jedeme. Po třetí hodině odpoledne jsme již seděly v domácím útulném prostředí košťanské sokolovny. Pomalu se začínali scházet lidičky a dorazil i sám mistr Hurvajz se svou krásnou polovičkou Světlanou. Nosilo se občerstvení a alkohol. Mezi tím vším nás zaujal dort, který Světlana připravuje každoročně, vypadá úžasně a skvěle chutná. Spolu se Světlanou jsme mu daly název ,,Klučičí dort“. Na první pohled si ho hravě spletete s krémovým šlehačkáčem, ale uvnitř skrývá samé pánské dobroty. Recept nám pro vás ochotně prozradila.
Gratulanti přicházeli v hojném počtu, tak jsme se rozhodly přistoupit k blahopřání za fanklub. Při předávání již zmiňované tabulky s heslem autenticky pracovním se přítomní i my váleli smíchy. Oslavenec plný překvapení děkoval s tím, že výstraha najde místo nad bicí soupravou ve zkušebně. S neskrývaným zájmem přijal básně od fanklubáků k jeho velkému dni. Poté jsme se přemístily k Entýmu a Mácovi. Mimochodem si Máca moc pochvaloval vánoční večírek a chlubil se přítomným členskou kartou. Mezi tím se ve dveřích objevil Oťas. Popřál oslavenci a přesunul se k nám. Probrali jsme vše, současnou situaci v FK, novou placku, e-shop, fotbal, letní festivaly na Slovensku a skončili u zábavného vyprávění o lyžovačce v Altenbergu, nedaleko od Moldavy, jen na druhé straně“čáry“. Zejména Entýho historky o návratu do bílé stopy rozesmály evitu, coby bývalou trenérku lyžování a Otova škola padání na bok také neměla konkurenci.
Do Sokolovny dorazil i Duby, který reagoval na naše přímé vstupy z místa akce. Rády jsme mu přenechaly fotoaparát a výsledky máte v galerii. Prostě musíme si pomáhat.
Kolem nás se tančilo, pilo a zpívalo. Všude sálala naprostá pohoda a vstřícnost přítomných lidiček.
Co na závěr? Zkusily jsme mistra znásilnit o poskytnutí odpovědí na vaše otázky, nepodařilo se. Na rozhovor nám vymezil pět vteřin.  Je svůj a my to respektujeme. Samozřejmě přislíbil, že rozhovor příště proběhne, jestli to bude pokus číslo tři nebo čtyři, nedokážeme odhadnout.
Z oslavy jsme odjížděli směr Moldava kolem druhé hodiny ranní. Do cesty se nám připletla reklamní cedule se sloganem ,,Stop šmejdům!“ , a musela být naše, o jejím uplatnění jsme neměli nejmenší pochyby. A v sokolovně? Podle mého odhadu, teprve začínala ta pravá show.
Shrnutí: skvělej večer. Neplánované akce jsou prostě nejlepší.
Byl to nářez, byl to chlejv!!!

Účastníci za FK : Evča, evita a Duby, Ešus, Máca

Příloha: recept na Světlanin ,,Klučičí dort“

K přípravě „Klučičího dortu“ potřebujete mít k dispozici:
Spolehlivý model trouby klasického typu, dortovou formu velikostí odpovídající množství hostů, kterým chceme výsledný produkt nabídnout, jeden až dva balíčky listového těsta, tuk na vymazání formy, hrst strouhanky na vysypání formy, váleček na vyválení listového těsta (zkušení používají pivní láhev bez etikety).
Pokud máte tyto základní věci ve své blízkosti a dokážete je použít, začněte prohledávat ledničku, spíž či sousedovic sklep a přineste vše, co vám chutná. To je totiž základ úspěchu, zásadně nepoužívat ingredience, ke kterým chováte nechuť nebo dokonce odpor.
Když máte vše pohromadě, vezměte, a teď KOCOURE, pozor, dvě středně velká vejce, vložte do rendlíku s osolenou vodou a dejte na deset minut vařit. Po uvaření (pozor, vejce zásadně neměknou), vodu nevylévejte a zavařte hrstku nudlí a získáváte chutnou vaječnou polévku, která se může vždycky hodit.
Zatímco se vejce vaří, věnujeme se listovému těstu, které rozválíme tak, aby když jím vystelete vymazanou a vysypanou dortovou formu, zůstaly vám cípy viset přes okraj. Poslouží vám dobře k uzavření později vložených, vámi zvolených surovin.
Je dobré si usmažit vajíčka na pánvi, nakrájet libovolný salám nebo špekáček, nastrouhat sýr, nakrájet rajčata, papriku, trochu cibule, nebo otevřít konzervu s tuňákem.
Velmi vhodné je mít také syrovou směs na šlehanou sekanou. Praktická je syrová šlehaná drůbeží směs klasického salámového tvaru za cca 25,-Kč k dostání v každém marketu.
A pak už jen stačí vše poskládat do připravené, listovým těstem vyložené formy. Začneme tím, že těsto na dně potřeme kečupem, proložíme cibulí a roztáhneme výše jmenovanou směs na sekanou, opět potřeme kečupem a můžeme posypat např. kořením na pizzu nebo majoránkou a česnekem. Na první vrstvu položíme opět vyválené těsto, stačí tenké, jen na oddělení dalšího obsahu. Tím mohou být právě zmiňovaná smažená vejce, pro fajnšmekry smíchaná se žampiony. A opět oddělovací těstová vrstva, potřít kečupem a naskládat např.salám, plátky špekáčků, slaninu, tuňáka, sýr eidam (niva) nebo cokoli, co vás napadne.Světlana použila okořeněná kuřecí prsíčka.
Jako alternativa měkkých náplní je vhodný pikantní špenát, cibulová nebo zeleninová směs nebo cokoli, co vám chutná a máte to zrovna k dispozici.
Práci zakončíme tím, že převislým těstem přikryjeme finální vrstvu, upravíme okraje dortové formy, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme volně v teplotě 200-250°Celsia po dobu asi 90 minut. Pozor na horní část těsta, aby příliš neztmavla, špatně se pak bude zdobit. Toto nebezpečí odvrátíte přikrytím povrchu pečícím papírem. Zda je dílo hotovo, zjistíte ostrou bambusovou špejlí, kterou vpíchnete do nejtvrdší vrstvy, kterou dáváme jako poslední, abychom mohly kontrolovat, zda je již upečeno.
Po dokonalém vychladnutí otevřeme dortovou formu a výtvor zdobíme připraveným aranžérským materiálem. V případě Klučičího dortu je nejvhodnější potřít ho ze všech stran tatarkou, posypat strouhaným sýrem, přizdobit křenovou šlehačkou a naklást na něj vše, co vypadá alespoň trochu čerstvě. Plátky šunky do kornoutků, paprika, rajčata, olivy, petrželka, štangle uheráku a nakrájená natvrdo vařená vajíčka.
Fantazii se meze nekladou, jen je vhodné dodržovat stavební technologii a na dno a navrch dávat suroviny spíše tužší, do středu pak cokoli. Tak zaručíte, že po rozporcování stavba drží dobře pohromadě, skvěle vypadá a ještě skvěleji chutná. Ostatně jako všem hostům na Hurvajzových narozkách.
Dobrou chuť přeje Světlana a mistr strojník Hurvajz.

No Comments

Post a Comment